jueves, 17 de diciembre de 2009

TANCAMENT DE L'ASSIGNATURA I AVALUACIÓ

He passat de no saber que és un bloc, a crear-ne dos per a dos assignatures diferents.


El bloc és una eina útil dins l'assignatura, per a conèixer les aportacions del companys, ja que normalment, quan fas un treball l'envies al consultor i desconeixes lo dels altres. Per tant, aquesta és bon mitjà per a compartir coneixements, com també una eina TIC, que ben utlitzada, contribuieix a l'aprenentatge significatiu.


Definitivament, el bloc ha estat el medi més fluid de comunicació entre consulors-estudiants-companys d'aula:


1r: Perquè molts dels enunciats els trovàbem publicats al bloc, en comptes del tauler de l'assignatura.


2n: Perquè el fet d'escriure una aportació de cada PAC, t'obligava a reflexionar sobre allò que havies fet, recopilant el més important i valorant la feina feta. És una manera de reflectir allò que has après.


4r: Perquè una altra funció del bloc és fer comentaris als companys. Personalment n'he fet algun, 3erò aquest no és el meu fort. Fins al moment ningú m'ha fet cap comentari.



Pel que fa al bloc, no crec que l'utilitzi personalment, però si que l'utilitzaré com un recurs, ja que a partir de l'opció "unir-me a altres blocs", permet consultar tot el que han fet els altres companys, entrar als blocs que han creat, visionar vídeos que han penjat,... per tant, és una eina de consulta interactiva per ara i pel dia de demà quan sigui psicopedagoga.



En quant a la resta d'activitats dutes a terme debat, webquest i anàlisi d'un mitjà didàctic, dir que tot està en consonància amb les noves tecnologies. Mai hagués dit que tractaríem la interculturalitat tan "tecnològicament".

La veritat és que hem après com tractar aquest tema amb els alumnes d'una manera divertida i didàctica. També hem descobert que hi ha infinitat d'eines per a fer-ho.

També dir que totes les activitats es complementaven les unes a les altres, i que els conceptes treballats es consolidaven a mesura que els treballaven a les diferents activitats.

També, dir que tot i que l'assignatura m'ha agradat molt, com ja he comentat en alguna ocasió al bloc, tot el que hem fet està molt adreçat a l'educació secundària i he trobat a faltar recursos o maneres d'enfocar-ho als més petits. Suposo que això és així perquè el paper del psicopedagog als centres educatius, majoritàriament, és el d'atendre als alumnes a partir de 6 anys.

I per finalitzar, comentar que en el transcurs de l'assignatura hem estat els estudiants els creadors dels aprenentatges. Hem tingut el paper de crítics participant al debat, creadors d'un projecte intercultural (webquest), i analitzant material multimèdia que tracta la interculturalitat. El paper dels consultor s'ha limitat a mediar i guiar tot el procés. Tot potenciant l'aprendre a aprendre.

Hem fet un bon ús d'aquesta comunitat d'aprenentatge UOC!!

sábado, 12 de diciembre de 2009

VALORACIÓ DE LA PAC2 I LA PAC3.

La PAC 2, cració d'una webquest en grup i la PAC 3, anàlisi de material (en el meu cas una webquest) m'ha permès aprofundir en aquesta estratègia didàctica. És un material basat en la teoria constructivista de l'aprenentatge i l'ensenyament.

Crear-ne una i analitzar una altra publicada a diferents webs o pàgines de recursos educatius, m'ha portat a conèixer quins són els seus apartats, i quines són les seves potencialitats i beneficis, com també reflexionar.
He après que una webquest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d'internet.
També he après quina és la seva dinàmica. Durant el procés es faciliten unes instruccions/suports que porten a la transformació i producció d'informació que ajuda als alumnes a assimilar i acomodar la nova informació, i a elaborar el producte final.
L'apartat avaluació conté unes rúbriques que permeten als alumnes saber per endavant que se'ls demana i així poden millorar el seu procés d'elaboració i el producte final.

L'aspecte més positiu de treballar amb una webquest és que la tasca a fer va més enllà del fet de contestar preguntes tot enganxant la informació trobada a internet. És un treball on la informació que apareix s'ha d'analitzar, sintetitzar, comprendre, crear, jutjar, valorar, publicar la informació apresa, compartir-la mitjançant una web o bloc que hagin de crear com a part del procés,...

Mitjançant la PAC2 hem creat un mini projecte d'aprenentatge per als alumnes basat en la interculturalitat, on hem intentat incrementar la motivació i l'interès del procès d'aprenentatge dels alumnes als qui va adreçada. Hem intentat proposar activitats que impliquin el desenvolupament cognitiu, que es doni l'aprenentatge cooperatiu,...
Fent la webquest hem estat nosaltres qui hem decidit els continguts a treballar, tot investigant, cercant i creant aquest recurs per a que els alumnes resolguin situacions reals de manera eficient.

La PAC3 ha consistit a analitzar una webquest basada en el tema de la interculturalitat i per a fer-ho se'ns ha facilitat un questionari obert on reflectir el nostre anàlisi. La fitxa per a catalogar recursos és molt útil. Primer de tot, perquè havies de decidir entre milers de recursos quin t'agradava, segon perquè considero que l'anàlisi ha estat molt fructífer, ja que m'ha portat a prendre consciència de cada apartat, a reflexionar sobre els diferents aspectes que la composen i sobretot, comprovar que mitjançant la webquest hem pogut tractar el tema de la interculturalitat, de manera lúdica, fent ús de la xarxa i treballant-ho més enllà de la simple memorització i incidint en la comprensió. Tercer, perquè el fet de catalogar recursos porta al mestre a la “investigació” i en el cas de voler treballar “x” webquest o altre material, saber què pretèn, quins objectius tracta, quina agrupació proposa, quin diàleg facilita,etc..


Després de tot el treball fet a la PAC2 i la PACa3, puc dir que el treball amb la webquest facilita a l'alumne el rol de protagonista dels seus aprenentages.
En quant al paper del mestre/professor, aquest no es limita a transmetre coneixement, sinó que organitza els grups, els recursos, els espais, avalua, adapta les activitats, atèn a la diversitat, ajuda a resoldre dubtes, assegura la participació de tots els alumnes,... A més a més, si es dóna el cas o si ho creu convenient, és el mestre qui el·labora la webquest i és ell qui decideix què vol treballar, com vol utilitzar el recurs i quan ho vol dur a terme.

Per acabar, dir que mitjançant l'ús de les webquest els alumnes esdevenen autònoms del seu aprenentatge, responsables, crítics i reflexius en la selecció, tractament i utlització de la informació, contrastant-la quan calgui i respectant les normes de conducta social per al seu funcionament.

Per aquells que estiguin interessats en consultar la webquest realitzada pel nostre grup a la PAC2, aquí us adjunto la URL, és la següent: http://phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_horizontal_w.php?id_actividad=4811&id_pagina=5

AVALUACIÓ DE RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNIA



La webquest analitzada és Moviments migratoris...qui és l'estranger?


La vaig tobar a la web http://aulaintercultural.org/. En aquesta apareixen diferents apartats. Aquesta la trobem a lúltim apartat "E.D. Webquest i caceres del tresor".

La vaig triar perquè vaig veure que en ella havia col·laborat la Carme Barba, una persona molt entesa en webquest. Vaig pensar que si ella havia donat un cop de mà, de ben segur que seria una proposta interessant.

Els valors que fomenta són la tolerància, la integració, el treball cooperatiu, la solidaritat, entres d'altres.



Aquesta recurs presenta la informació de forma molt clara i entenedora.
A continuació comentaré cada apartat:

INTRODUCCIÓ: De forma engrescadora presenta un problema i proposa una solució col·laborant amb la persona que presenta el problema.

TASCA: Els alumnes ha de crear una web on hauran d'expressar un decàleg amb 10 idees principals. També es proporciona la informació detallada de com fer-ho.

PROCÉS: Aquests procés està dividit en 4 fases.

FASE 1: Es proposa investigar sobre les migracions i les cultures i per fer-ho s'ha de formar grups de 4 alumnes, on cada parella del grup tindrà rols diferents: uns seran histroriadors/es i els altres seran antropòlegs/es.
Els historiadors/es hauran d'elaborar un document amb informació sobre els moviments migratoris. Per fer-ho compten amb un document guia per a fer la recerca i amb enllaços a recursos que porten a un treball més extens com és la realització d'activitats més concretes relacionades amb totes les àreees.
També hauran de fer un mapa conceptual.
Els antropòlegs/es hauran d'elaborar un mural on s'expliqui com aprenen les cultures les unes de les altres, investigant en aspectes com el llenguatge, els invents, l'alimentació, la música,... Aquests tabé hauran de fer un mapa conceptual que reflexi l'orígen de la llengua indoeuropea. També disposen d'un document guia de cerca i d'enllaços per al treball d'aquest.
Aquest document, tant per uns com per als altres els serviran per elaborar un resum de la informació trobada.
FASE 2: FASE D'EXPOSICIÓ:
El resum anterior els servirà per a fer una conferència amb tot el grup explicant que han trobat i què han après.
Un cop han exposat tots els grups, aquests han de contestar a la pregunta Quins són els aspectes positius del contacte entre cultures?
FASE 3: FASE DE REFLEXIÓ: ACTITUDS XENÒFOBES.
Aquest és l'apartat més creatiu i on es treballen més les emocions i els sentiments.
Es proposa un anàlisi dels problemes que es deriven de la convivència entre cultures. Es proposa novament el treball en grup, però cada alumne haurà de dur a terme una activitat de les 3 proposades. Aquest és un treball més creatiu, ja que es treballa el text, el còmic i els acudits i l'observació de cartells i cançons en contra del racisme i la intolerància.
Cada activitat porta un treball explícit que porta a la reflexió. Amb el treball fet, els alumnes hauran de fer una exposició.
FASE 4: FASE DE DISSENY: LA WEB.
Aquí hauran d'expressar les seves conclusions en forma de decàleg (10 aspectes positius sobre les migracions i l'intercanvi de les cultures). També suggereix adjuntar fotos de l'exposició feta, o d'acudits, cançons,...

AVALUACIÓ:
Constra de la revisió de 3 aspectes que són:
- L'avaluació del treball en grup.
- Les eines utilitzades.
-La recerca d'informació.
Aquesta informació es recull en 2 rúbriques: una per a l'alumnat i l'altre per al professorat.
En aquest apartat es recomana als alumnes que consultin les rúbriques abans de començar el treball de la WQ.
Aquest fet el destaco positivament, ja que és de gran ajuda per als alumnes el fet de conèixer que se'ls demana i puguin fer un bon treball de cerca i no deixar-se cap aspecte important, d'altra banda es bo que sàpiguen que espera la mestra del seu procés i s'esforcin per donar el millor d'ells mateixos.

Per finalitzar vull comentar que aquesta WQ és un bon recurs per a treballar la interculturalitat des de tote les seves besants. Els diferents apartats porten a interpretar el món que ens envolta evitant el punt de vista etnocèntric. Entenent que la societat és plural. És un treball que ajuda a conèixer-nos millor, a enriquir-nos i a obrir la mentalitat a l'intercanvi.
La WQ pertany a un nivell mitjà, ja que les activitats proposades, tal i com cita l'apartat GUIA DIDÀCTICA s'intenta que els alumnes siguin capaços de contrastar els discursos que responen a interessos contraposats, que entenguin que hi ha una part de la societat que viu l'intercanvi entre cultures com una amenaça i que la convivència pot ser pacífica quan es reconeix el conflicte i s'intenta resoldre'l des de la negociació, amb la finalitat de contribuir al programa d'interculturalitat fort, ja que treballa la interculturalitat com un element transversal.
És un treball molt centrat en les noves tecnologies i el treball de recerca, però no proposa activitat vivencial (excepte a l'apartat guia didàctica que hi ha una reflexió).
En quant al disseny de la WQ, aquest és senzill, amb lletra clara i un color de fons força neutra que no cansa la vista. No hi ha elements distractors ni suggerents i els enllaços contenen informació molt completa pels alumnes als que va adreçada.

jueves, 3 de diciembre de 2009

BREU COMENTARI SOBRE LA WEBQUEST

Aquesta és la webquest que hem elaborat :

http://phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_horizontal_w.php?id_actividad=4811&id_pagina=1

Està adreçada a alumnes de 2n d'ESO, com a matèria optativa transversal d'ensenyamnet dins de les àrees de ciutadania i TIC.

Treballant aquesta Webquest els alumnes poden aprendre i fonentar valors com el respecte, l'acceptació, el reconeixement i el coneixement de l'altre.

Hem partit del racisme i alguns aspectes implicats, com són els prejudicis i la discriminació cultural.

Els objectius curriculars que es pretenen assolir (entre altres):

-Cooperar en grups heterogenis com a eina de comunicació intercultural.

-Donar sentit al treball en equip.

-Desenvolupar actituds de respecte per la pròpia cultura i la dels altres.

Comentar també, que mitjançant l'organització, es preten que els alumnes aprenguin a treballar de manera col·laborativa.

lunes, 23 de noviembre de 2009

Seguiment i evolució de la Webquest

Primer de tot dir que desconeixia l'aplicació didàctica de les WebQuest i d'altra banda comentar que m'hagués agradat triar el curs al que s'havia d'adreçar la WQ, ja que sóc mestra d'educació infantil i la veritat, m'hagués sentit més còmode fent-la per un altre nivell que no fos la secundària.

Per a l'elaboració de la Webquest, hem partit d'un fet que es viu als nostres centres educatius, que és la convivència d'alumnes de diferents procedències, cultures, llengues,...
La finalitat del nostre treball ha estat crear una visió crítica vers la intolerància, els estereotips o els prejudicis; tot sota el lema "JUNTS PODEM" i treballant amb grups heterogenis. Hi ha un treball profund de cerca d'informaicó sobre els temes tractats i fent assemblees, debats de les conclusions extrets i comentaris en un blog que els alumnes hauran de crear per reflectir impresions, conceptes
apresos,...
En quant al treball en grup, valoro molt positivament els meus companys d'aula en relació al treball dut a terme per a crear la Webquest. Aquesta ha portat molta feina i tots tres ens hem organitzat bé les tasques. Sort que ha estat un treball cooperatiu en el que cada u ha col·laborat incidint en els aspectes que més li agraden (sempre des de l'aprovació i el consens).
També dir que la Webquests ens ha donat "mal de caps". A mesura que acabàvem d'enllestir la WQ, el text escrit apareixia en desordre: frases desestructurades, canvis d'articles, i paraules o conceptes aliens al tema tractat. Això ens va suposar fer feina "extra", ja que ens obligava a corregir-la, retocar-la, canviar paraules, per tal que tot tingués sentit.
En resum, podríem dir que les Webquest tècnicament són imperfectes.

Destacar positivament les WQ com a eina didàctica TIC que afavoreix l'aprendre a aprendre i
conseqüentment, l'aprenentatge significatiu.

domingo, 18 de octubre de 2009

2.DEBAT

Al principi (a simple vista) el debat semblava senzill, i a mesura que ens anavem implicant, cada vegada era més interessant.
Al llarg del debat he passat per moments de confusió, vaig defensar força a la Berta, però després de totes les argumnetacions, i en especial les del company Carles Burillo ( aportacions molt ben exposades i argumentades), crec que en Joel ha plantejat una bona activitat per a tractar el tema de la interculturalitat, ja que vivim a l'era digital, i hem d'integrar les TIC als processos d'ensenyament/aprenentatge. Així com en Joel ho ha fet, tenint en compte criteris com, els objectius que pretenia aconseguir o les característiques dels receptors a qui anava adreçada l'activitat.

Tanmatiex, el cas de la Berta i en Joel és una situació que ocorre quotidiananmet. Crec que tots els que ens dediquem al món de l'ensenyament ens hem identificat una mica amb ells i això s'ha observat a l'hora de fer les aportacions al debat, donant diversitat d'opinions que enriquien el fil temàtic.

Crec que aquests temes haurien d'estar reflectits al currículum del centre, i en el cas de no estar actualitzats, és feina de claustre treballar-hi per seguir una línia de centre.

També dir, que en un futur, com a psicopedagogs, serà la nostra feina, mediar/guiar/assessorar... a l'equip docent d'algun centre per resoldre dubtes o conflictes que sorgiran arran de la diversitat d'alumnes que arriben als centres. Però per començar a treballar amb ells haurem de tenir en compte quina cultura de centre hi ha, independentment de la cultura que cada professional tingui a la feina.

Per finalitzar, dir que la major dificultat l'he trobat a l'hora de contestar les preguntes de la part B de l'informe, ja que teníem molt poca informació de la Berta i això em generava molts dubtes alhora de treballar amb el concepte cultura.

lunes, 21 de septiembre de 2009

Crec que els continguts que aborda aquesta assignatura són molt útils per a tot els professionals relacionats amb el ram de l'educació.
El fet és que vivim en una societat multiètnica i multiracial en la que estem tots immersos, i en la qual, tots hem d'aprendre a conviure respectar-nos i coneixent-nos aprenent els uns dels altres. Tot i que, la interculturalitat és una realitat, crec, que encara ens falta molt de camí per fer i aquesta assignatura; ens pot fer reflexionar i millorar el tracte i l'organització dins l'àmbit educatiu que tant ens preocupa.
En quant als continguts, dir que la interculturalitat existeix des de sempre i és necessari comprendre el que comporta actualment aquest fenomen. També adquirir coneixements sobre la seva influència dins el marc polític i, dins l'àmbit educatiu, hi ha molts models d'intervenció i seria bo diferenciar-los, així com també, tenir els coneixements per detectar els alumnes amb NEE.
El fet de crear un blog m'ha sorprès. Encara em fan molt de respecte les noves tecnologies i crec que hi ha gent que en sap molt més que jo. Això no ho haig de veure negatiu, sinó com quelcom positiu per aprendre tot participant i compartint.
Tanmateix, el blog serà un recull de les nostres reflexions, els nostres coneixements i les interaccions.
En resum, una manera atractiva d'aprendre.